U bent hier

Fred Engels Schilderwerken bv

Fred Engels Schilderwerken uit Panningen voert opdrachten niet meteen uit. Eerst wordt een pand volledig geïnspecteerd, waarbij het onderhoudsverleden bekeken wordt, vocht gemeten wordt en eventuele bouwkundige gebreken gesignaleerd worden. "Een goed begin is het halve werk," vindt Fred Engels, directeur-eigenaar van Fred Engels schilderwerken en onderhoudsadviesbureau Gevio.

Een gegronde visie op onderhoud noemt hij het zelf. Fred Engels hanteert een uiterst serieuze aanpak. Alvorens te beginnen met het schilderwerk wordt de onderhoudstoestand van het pand minutieus in kaart gebracht op grond van een persoonlijke inspectiebeurt. Hierbij wordt speciaal gelet op zaken die in de toekomst mogelijk problemen gaan veroorzaken. Een langetermijnvisie dus, die zorgt voor beter en efficiënter onderhoud. En daar profiteert zowel het gebouw als de opdrachtgever van.

Voorkomen is beter
Onderhoudsdeskundige Fred Engels stelt doordachte plannen samen voor zowel particulieren als bedrijven. Veel aandacht gaat hierbij uit naar preventie, want dat voorkomen beter is dan genezen, geldt ook in de schildersbranche. "Verf geeft een signaal af," aldus Fred Engels. "De toestand van het verfwerk is een indicator voor de toestand van het hout. Want al kijkt iedereen meteen naar de schilder als de verf loslaat, vaak ligt de oorzaak elders. Ook relatief nieuwe gebouwen vertonen manco's die problemen met het verfwerk kunnen veroorzaken. Betimmeringen die niet goed geplaatst zijn, kunnen voor vocht in het hout zorgen, waardoor houtrot ontstaat. Ook te hoge bestrating, verkeerd geplaatste beglazingen of roestende bevestigingsmaterialen kunnen ervoor zorgen dat het hout te vochtig wordt, waardoor de kwaliteit van het verfwerk (snel) afneemt. Soms zijn bouwkundige aanpassingen nodig voor een betere ventilatie of om optrekkend vocht tegen te gaan. Daarom kijken wij niet alleen naar het verfwerk zelf, maar naar álles wat hierop van invloed is. We geven niet zomaar wat adviesjes, wij staan voor de degelijke aanpak."

Planmatig onderhouden
Een beproefde manier om onderhoud planmatig aan te pakken, is het afsluiten van een schildersabonnement van Uniplan. In dit plan voor VVE's (verenigingen van eigenaren) worden woningcomplexen jaarlijks gecontroleerd en onderhouden. De abonnee betaalt een vast bedrag per jaar voor een periode van tien jaar en houdt zo grip op het onderhoud en komt niet meer voor onverwachte, dure problemen te staan. "In principe kan alle onderhoud onder dit meerjarig plan vallen," zegt Fred Engels. "Schilderwerk, maar ook betonreparatie, kozijnen, glas, gevels, daken en goten."

Slim spreiden
Een onderhoudsplan garandeert de continuïteit van het onderhoud, zorgt voor een tiptop uitstraling van het gebouw en geeft de eigenaar de gelegenheid om te budgetteren en de kosten te spreiden. Fred Engels: "Bij grotere bedrijfspanden bijvoorbeeld hebben de zuid- en westgevels het meest te lijden onder de weersomstandigheden. Die hebben dus meer onderhoud nodig dan de noord- en oostkant. Daar kun je je onderhoudscyclus op aanpassen: door deze beter te spreiden worden de kosten lager. Met een kundige en creatieve planning van onderhoud valt dus veel winst te behalen.

 

J.F. Kennedylaan 14 a
5981 XC PANNINGEN
T (077) 306 08 30
F (077) 306 08 50
E fred.engels@feschilderwerken.nl
W www.feschilderwerken.nl